A Zalai Táncegyüttes 1957-ben alakult, és azóta Magyarország egyik legsikeresebb amatőr együttesévé vált.

Jelenleg közel 40 fő (15-28 év közöttiek) alkotja az együttes aktív létszámát. Az együttes művészeti vezetője és koreográfusa: Varga János.

Az együttes és vezetése az archaikus Kárpát-medencei parasztfolklór megismerésén és felkutatásán, ennek eredeti formában való színpadi megjelenésén fáradozik.

Színpadon a Kárpát-medencében és Erdélyben az 50-es években még élő magyar parasztfolklórt jeleníti meg. Fontos feladatának tartja a magyar tánckultúra minél szélesebb körben való megismerését.

Az együttes utánpótlásának bázisát az iskolarendszerű néptánc oktatásban résztvevő tanulók alkotják. A néptáncot tanuló gyermekek létszáma meghaladja a 600 főt.

Az együttes Zalaegerszegen működik Zalaegerszeg Magyarország Nyugati részén az osztrák és a szlovén határ közelében található 64.000 lakosú kisváros. Az együttes legjelentősebb támogatója Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Az együttes rendszeres részvevője és sikeres szereplője volt rangos fesztiváloknak, bemutatóknak, ahol a magas szakmai színvonalú előadásokért kiváló helyezést ért el több ízben. Kitüntetettje a „Pro Urbe Zalaegerszeg”, a „Városunkért Emlékplakett”, a „Kulturális Nívódíj”, „Egerszegért Díj” és a Zala Megyei Önkormányzat „Közművelődési Nívódíj” címeknek.

A 2004. évben a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán együttesünk a kiválón minősült csoportok közé került.

Ismeretsége és sikerei révén az együttes számos külföldi meghívásnak tett elege és szinte Európa minden országban vendégszerepelt az elmúlt 48 évben.